Barion Pixel

A póló batikolás ismét divatos – Csináld magad!

Batikolt póló

A póló batikolás ismét divatos – Csináld magad!

Batikolt póló. A régi divat újra népszerű? Szerintünk, ahogy minden kézműves megoldás, úgy a batikolás is kezd visszatérni. Az, ha házi megoldással készítesz magadnak egyedi terméket – mondjuk pólót -, kifejezetten trendi dolgot teszel. Részben talán az egyediség miatt. Másrészt az újrahasznosítás okán. Hiszen akár egy régi, megunt pólónak is egészen új mintázatot adhatsz és az új, szép egyedi mintát te magad alkothatod meg. Pár dolgot azonban jó, ha tudsz hozzá, mielőtt otthon belemerülsz a póló batikolás rejtelmeibe. Összeszedtük az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókat, neked csak át kell futnod, hogy a póló készítő eljárás sikeres legyen!

Hogyan készíts batikolt pólót?

Először is válogasd ki a megunt pólókat, amit már nem hordasz és mosd ki a ruhát. Ha új pólóra dolgozol, akkor fehér alapszínű termékekből válassz. Aztán válassz eljárási módot. A batikolás otthon ugyanis 2 módszerrel is elvégezhető. Akár főzős módszerrel vagy hideg batikolással is készíthetünk egyszerű, egyedi mintákat, amit biztosan szeretni fogsz.

Az előbbi technika lényege, hogy a festék pigmentek a hő hatására szívódnak a szálak közé. A festés menete pedig a következő: Egy nagy edénybe keverjük ki a festékoldatot. Kövessük a csomagoláson feltüntetett útmutatót. Tegyük az összecsavart, hajtogatott textilt az edénybe, és öntsünk rá annyi forró vizet, hogy az ellepje a pólót vagy a ruha minden részét.

A csavarás alatt pontosan azt értjük, hogy tekerd fel egy hurkába a pólókat és egy spárgával kösd is meg. Ahol a spárga erősen összeszorítja az anyagot, ott várhatóan nem fogja majd befogni a festék az anyagot, tehát ott egy fehér csík marad vagy olyan színű csík, amilyen színű az alapszíne a pólónak. A csavarás hatására színátmenet képződik. Fontos tehát a rögzítés, hogy a vízben való kevergetés hatására ne jöjjön szét, mert akkor egyszínű lesz.

Ezt követően egy órán át “főzzük a ruhát”. Lassú tűzön. Közben persze mozgassuk meg az anyagot egy fakanállal – így fogja ugyanis azt mindenhol befogni a festék. Hatvan perc után vegyük ki a pólót a főzetből és hagyjuk kihűlni, majd öblítsük le vízzel. Amikor ezzel megvagyunk, nagyjából egy órára áztassuk ecetes vízbe. Az ecetes vízre a batikolás fixálása végett van szükség.

Miben másabb a hideg póló batikolás?

Az anyagot ugyanúgy hajtogassuk, csavarjuk össze, mint a főzés esetén. Azután vegyük kézbe a kikevert – erősebb koncentrátumú – festéket, és locsoljuk meg vele a pólónkat. Persze ne úgy, hogy egyből mindet ráöntjük. Óvatosan eloszlatva vigyük fel a különböző színeket, több részletben. A legjobb megoldás, ha valamilyen csőrös flakont használunk. Így ugyanis finoman, szépen, egyenletesen is önthető a festék. Ha ezt az eljárást választod otthon, házilag, vedd figyelembe, hogy a festék fröcsöghet. A műveletet ezért olyan helyen végezd, ahol ez nem okoz problémát. Illetve fontos, hogy a batikolandó pólókat valamilyen rácsra tedd. Így a lecsöpögő többlet festék nem szívódik be az anyagba. Ha a minta kész, tedd a pólódat egy légmentesen zárható zacskóba, és melegben dunsztold körülbelül nyolc órán át. Amikor a folyamat végéhez értél, jöhet egy öblítő mosás. Illetve előtte még a másik eljárásnál is eszközölt ecetes lé segítségével történő fixálás.

Ha pedig kész batikolt póló, vagy batikolt kapucnis pulóver a vágyad, webshopunkban megtalálod.

Fontos, hogy a batikolt ruhát csak akkor mosd más ruhákkal együtt, ha már egyáltalán nem ereszt festéket. Ez általában néhány mosás után lehetséges.

Hogy látod: szívesen kipróbálnád a batikolást? Ha szeretnél egyedi pólókat, egy olyan felsőt, ami házi módszerrel, saját kezűleg, trendi kézműves eljárással készült, mindenképpen tegyél egy próbát. Meg fogod látni, hogy a ruhafestés házilag nem ördöngösség. Szuper pólókat festhetsz egyszerűen és közben még jó móka is lehet, ha mondjuk a barátaiddal közös program keretében csináljátok! Természetesen ideális egyszínű és fehér pólókat találsz ehhez a webáruházunkban is, ha nem használt anyagból szeretnéd elkészíteni a batikolást.

Olvass további hasznos tudnivalókat blogcikkeinkben:

Mit lehet tenni az összement pulóverrel

Az ing póló anyaga a piké

Rojtos póló készítése feles ujjú pólóból

Így készül a pólófonal szőnyeg és táska

Share this post