Barion Pixel

Irodai öltözködés etikett

Irodai öltözködés etikett

Irodai öltözködés etikett

Az irodai öltözködés etikett általában a jó idő közeledtével válik beszédtémává a munkahelyeken vagy amikor új munkahelyre érkezünk és még nem ismerjük a cég szokásait ezen a téren. Így vagy úgy, mindenhol vannak írott és íratlan szabályok ezen a téren, amivel nem árt tisztában lennünk! 

A mai üzleti világban rendkívül fontos megérteni és betartani a megfelelő öltözködéssel kapcsolatos szabályokat, amikor irodában dolgozunk. Ez főként akkor igaz, amikor ügyfelekkel találkozunk vagy személyesen meetingen veszünk részt a cég többi munkatársával.

Mi az irodai öltözködési etikett?

Az írott szabályokat értjük az irodai öltözködési etikett alatt. Ez tulajdonképpen egy szabályrendszer, amely meghatározza, hogy hogyan kell megfelelően öltözködni egy irodában. Fontos, hogy ezek a szabályok nem öltözködési tippek, hanem inkább tiltások. A hivatalos öltözködés ugyanis segít abban, hogy professzionális és megfelelő benyomást keltsünk ügyfeleink, kollégáink és vezetőink előtt. Sok helyen öltözködési szabályzat néven ismert. 

Amikor új munkahelyre érkezünk valószínűleg ezt automatikusan megkapjuk átolvasásra az onboarding képzés alatt. Ha mégsem így történik, abban az esetben érdemes elkérni, vagy tájékoztatást kérni róla, hogy megismerjük ezeket a szabályokat, ezzel sok kellemetlenségtől megkímélve magunkat. Ebből megtudhatjuk például, hogy van “jeans day” az adott cégnél, amikor egy kicsit lazíthatunk a formális öltözködési szokásokon. 

Miért fontos ismerni és betartani az öltözködési etikettet?

Betartása azért fontos, mert segít fenntartani a munkahelyi kultúrát és az üzleti megjelenést. A megfelelő öltözködés tiszteletet mutat a munkahely iránt és hozzájárul a pozitív munkakörnyezet kialakításához. Ismerni pedig egészen egyszerűen azért fontos, mert ha nem ismerjük, úgy nehezebb betartani.

Az irodai öltözködés alapelvei

Az irodai viseletek néhány alapelvét érdemes szem előtt tartani, akkor is ha nincsenek az adott cég esetében konkrét írott szabályok ezen a téren.

Tisztaság és rendezettség már maga a stílus

Mindig ügyeljünk arra, hogy ruháink tiszták és rendezettek legyenek. Vigyázzunk, hogy ne legyenek foltok, gyűrődések vagy szakadt részek a ruháinkon. Ha valaki turkálóból kénytelen öltözködni, akkor is lehet elegáns és rendezett, ez nem a márkán vagy ruhák árán múlik. A divat irányzatokon túl az igényesség a nők és a férfiak esetében is alapelvárás, ebben általában íratlanul mindenki egyetért minden mukahelyen. 

Vannak extrém divat irányzatok, amelyek ezzel szembe mennek és az előre kiszakított farmert, slampos nadrágvéget vagy izzadtság mintás pólókat részesítik előnyben. Az ilyen darabokat csak irodán kívül, szabad időnkben viseljük, amennyiben az ízlésünkkel találkozik ez a stílus. Az urak inkább döntsenek egy galléros póló mellett az irodába. 

Méret, illeszkedés és színek

Fontos, hogy a viselt ruhák hozzánk passzoló méretűek legyenek és a testünkhöz jól illeszkedjenek. Kerüljük a nagyon szűk vagy túl bő ruhadarabokat, mert ezek nemcsak kényelmetlenek lehetnek, de rossz benyomást is kelthetnek rólunk. Hölgyek esetében leggyakrabban ezen a téren a dekoltázs kerül szóba. A túl szűk és feszes felsők, mély dekoltázzsal nem irodába valók, akkor sem, ha erre az írott szabályzat nem hívja fel a figyelmet. A színek esetében napközben viselhetünk világos színeket is. Azonban az UV, rikító színektől tartózkodjunk, de a terepmintás pólók sem feltétlenül irodába valók. Ha esti fogadásra vagyunk hivatalosak, akkor viszont sötét színű vagy akár fekete ruházatban gondolkodjunk. Ez függ attól, hogy az esemény mennyire számít hivatalosnak, és hogy milyen öltözetet kérnek.

Megfelelő hosszúság avagy meddig érjen a ruha

A szoknyák és a nadrágok hossza a leggyakoribb beszédtéma a kollégák körében. Jól tesszük, ha erre különösen ügyelünk és nem adunk ennek teret. Az irodában viselt ruhák hossza is fontos szempont. Szoknyák, ruhák és rövidnadrágok esetén a hölgyek esetében ügyeljünk a megfelelő hosszúságra, ami a combot teljesen takarja és legfeljebb térd felett végződik. Sok cégnél a rövidnadrág és szoknya egyáltalán nem megengedett sem uraknak, sem hölgyeknek, még a legnagyobb, nyári forróságban sem! Erről feltétlenül érdemes előre tájékozódni, mielőtt így indulunk munkába.

A sportcipő, papucs és társai nem elegáns viseletek

Igaz a business casual öltözködésbe sokminden belefér, de azért a lábbelik terén sem árt körültekintőnek lenni. Ha engedik a jeans day napokon a farmer és sportcipő viseletét, akkor is jó állapotú utcai vagy városi stílusú cipőt válasszunk és lehetőleg ne a kényelmesre kitaposott futócipőben vagy túracipőben menjünk dolgozni. Nyáron pedig tartózkodjunk a papucsoktól, főként a flip flop vagy más néven lábújjközös papucsoktól. Ezek a strandra tökéletes választások, de a főnök szemében biztosan nem fog nagyon jó benyomást kelteni. Mint ahogy a spagetti pántos felső sem a hölgyek esetében. A vállakat minden esetben takarjuk el nyáron legalább egy rövid ujjú blúzzal.  

Ne öltözzük túl a hétköznapokat

Amikor új munkahelyre érkezünk, érdemes az első napokon megfigyelni a munkatársaink öltözködését. Nem vet ránk jó fényt, ha úgy tűnik mintha egy katalógusból érkeztünk volna a munkahelyre. Ezzel nem azt szeretnénk mondani, hogy adjuk fel a stílusunkat vagy mondjunk le az igényeinkről, de kirívó túlöltözöttség sem fog növelni a népszerűségi indexünkön.

Reméljük, hogy ezek az öltözködési tippek segítenek eligazodni a munkahelyi öltözködés terén és mindenki számára segítséget nyújt majd. További hasznos tanácsok és öltözködéssel kapcsolatos információk olvashatók blogunkon.

Share this post