Barion Pixel

A bőr és a műbőr cipő ápolása házilag

Női cipők

A bőr és a műbőr cipő ápolása házilag

A cipők hűen tükrözik stílusunkat és az igényességünket. Talán mondhatjuk, hogy az egyik legfontosabb kiegészítő azaz olyan mint a táska. Sosincs elég belőle. Nőként nemhiába vesszük a cipőboltba az irányt, ha szeretnénk megjutalmazni magunkat. Azonban legyenek azok bőrből vagy műbőrből készültek, fontos, hogy rendszeresen gondoskodjunk róluk.

női cipők között egyszerűen jó érzés válogatni, és szerintünk ezzel minden hölgy egyetért velünk. Ha igazán igényesek szeretnénk lenni, akkor nem elegendő, ha a szettünk passzol a választott anyagok és színek szerint, hanem tökéletesen tisztának és gyűrődés mentesnek is kell lennie. Miután kivasaltuk a ruhákat, gondoskodjunk a cipőkről is. A megfelelő ápolás ugyanis nemcsak a cipők élettartamát hosszabbítja meg, hanem meg is óvja őket a kopástól és a szennyeződésektől. Ebben a cikkben megosztunk veled néhány egyszerű, házilag kipróbálható módszert a bőr és a műbőr cipők gondozására. Most nézzük, hogyan érdemes a cipőket ápolni, hogy sokáig a társaink maradjanak.

Miért fontos a cipők rendszeres ápolása?

A cipők nap mint nap kemény munkát végeznek. Az utcai séták során szennyeződés, por, víz és sok minden más piszok is éri őket. Ha nem fordítunk megfelelő figyelmet az ápolásukra, akkor könnyen, illetve sokkal hamarabb tönkre mehetnek. Azonban a rendszeres tisztítás és ápolás nemcsak az esztétikai értéküket növeli, hanem kényelmesebbé is teszi őket. Az ápolatlan cipők hajlamosak elhasználódni, eldeformálódni, és kellemetlen szagokat áraszthatnak. Ahhoz, hogy cipőink hosszú élettartamúak legyenek és mindig jól mutassanak, ne sajnáld az időt, hogy mindig szépen rendbe tedd őket!

Alapos tisztítás

Az első lépés a cipő ápolásánál az alapos tisztítás. Ehhez szükségünk lesz néhány egyszerű eszközre, például egy puha kefére vagy rongyra, valamint cipőtisztító krémre, spray-re vagy habra. Először távolítsuk el a cipőről az esetleges látható szennyeződéseket például a sarat vagy a port egy enyhén nedves, puha ronggyal. Ezután egy kevés cipőtisztítót vigyünk fel a cipő felületére, majd alaposan dörzsöljük át a kefével vagy a legjobb, ha egy tiszta ronggyal. Ne felejtsük el a cipő talpát sem megtisztítani! Végül töröljük át egy száraz ronggyal, és hagyjuk teljesen megszáradni a cipőt.

Hidratálás

A bőr cipőknek időnként szükségük van hidratálásra, hogy ne száradjanak ki és ne repedezzenek. Használjunk hozzá megfelelő bőrápoló krémet, amit vékony rétegben vigyünk fel a cipő felületére. Az krém segít megőrizni a bőr rugalmasságát és fényét. Amikor cipőt vásárolsz mind vásárolj hozzá megfelelő cipőtisztítót és ápoló krémet is, ha nincs még olyan otthon, mert később bánni fogod, amikor szeretnéd felvenni és éppen nincs kéznél a megfelelő tisztító és ápolószer. A cipők ápolásánál leginkább ez a kulcs. Soha nem próbáld meg más anyagra alkalmas szerrel tisztítani és ápolni az adott cipőt, mert nagyon könnyen tönkre lehet tenni. A bőrből készült cipőt soha ne márts vízbe, mert megkeményedik.

Vízlepergető, impregnáló kezelés

A nedvesség káros lehet a bőr cipők számára, ezért érdemes vízlepergető spray-t használni rajtuk. Főként a félig vízálló megjelöléssel bíró cipőknél hasznos, ha figyelsz rá, de a vízálló cipőket is érdemes lekezelni impregnáló spray-vel. Ezzel a kezeléssel a cipők ellenállóbbá válnak a nedvességgel és könnyebben tisztíthatók lesznek. A kezelés rém egyszerű. A már megtisztított és megszárított cipőt csak át kell fújni kb. 20-30 cm távolságból, aztán ismét hagyni kell megszáradni a használat előtt.

Amikor vásárolsz egy cipőt érdemes a kasszánál megkérdezni, hogy impregnálást végeznek-e. Némelyik cipőboltban kérhető ugyanis gépi impregnálás, aminek sokkal hosszabb a hatóideje, így ezzel jó sokáig nem lesz dolgod, ha el tudják végezni.

Cipő sámfa használata

A cipők formájának megőrzése érdekében ajánlott cipő sámfát használni, amikor éppen nem hordjuk őket. Ez segít abban, hogy a cipő ne veszítse el eredeti formáját, és megakadályozza a deformálódást. A levétel után csak egyszerűen helyezd a cipőbe a megfelelő méretű sámfát és kész. Így, amikor újra felveszed olyan lesz mint amikor először vetted ki a cipős dobozból, ami nagyon jó érzés.

Rendszeres ellenőrzés és tárolás

Ne felejtsd el időnként átnézni cipőket esetleges sérülések és kopás jeleit keresve. A hölgyek általában szeretik rendezgetni a cipőiket, így ez talán nem lesz megterhelő feladat. Ha észreveszel a kedvenc topánodon valamilyen problémát, azonnal cselekedj, hogy elkerüld a további károkat. Vidd el cipészhez vagy ha még él rá a csere, illetve a javítási garancia, akkor vidd vagy küldd vissza az üzletbe. Az ilyen esetek miatt őrizz meg minden számlát, blokkot a cipőkről is! Ha mindent rendben találtál és éppen nem használod a cipőket, akkor tárold őket száraz, hűvös helyen, távol a közvetlen napfénytől és hőforrásoktól.

Minden nap más cipőben

Ez nőként zene füleinknek! De nem csak azért érdemes váltogatni a cipőket, hogy az aktuális outfittünkhöz passzoljanak, hanem a lábfejünk egészségért is teszünk vele! Emellett a cipőknek is szükségük van pihenésre. Ne viseljük ugyanazt a párt minden nap. Cseréljük ki őket másik cipővel időnként vagyis legyen legalább 2 pár cipőnk évszakonként, amiben nap mint nap járunk.

A bőr és műbőr cipőink gondozása házilag nem csak a cipők hosszabb élettartamát biztosítja, hanem hangsúlyozza a stílusunkat és az igényességünket is. A rendszeres tisztítás, hidratálás és megfelelő ápolás segít abban, hogy cipőink mindig jól mutassanak és kényelmesek legyenek. Ne feledd, hogy minden cipő más, ezért vedd figyelembe az anyagukat és az ápolási útmutatókat.

Blogunkon további cikkeket találsz praktikus tanácsokkal:

Share this post