Barion Pixel

Elszürkült fehér ruha fehérítése

Elszürkült fehér ruha fehérítése

Elszürkült fehér ruha fehérítése

Azt mindannyian tudjuk, hogy a fehér ruhákat külön kell válogatni a színesektől és külön tesszük őket a mosógépbe. Mosószert is külön vásárolunk általában a fehér és a színes ruhákhoz, sőt manapság már a fekete ruhákhoz is kapható külön mosószer. Ennek ellenére sok bosszúságot tud okozni, ha a fehér ruha besárgult vagy szürke lett. Na de mit tehetünk Ilyenkor? Szerencsére van megoldás, és a küldetés nem lehetetlen, főleg ha egyszínű, egyéb minták nélküli ruhákról van szó.

Mitől szürkül el a fehér ruha?

Számos ok állhat a háttérben. Lehetséges, hogy a mosógép belseje szorul egy alapos tisztításra például ecettel. Az is lehet, hogy véletlenül összemostad valamivel. Gyakori, hogy valamilyen világos színű, ártatlannak tűnő ruha is bekerül a fehérek közé, ami ereszt és pont elég ahhoz, hogy beszínezze a kedvenc ruhánkat. Az alacsony minőségű vagy túl sok mosószer is okozhat ilyen kellemetlenséget. És még az is lehet, hogy túltöltöd a mosógépet és a szennyeződések nem tudnak a mosóvízzel távozni rendesen. Így vagy úgy, de tenni kell ellene. Ilyenkor sokan az ecethez nyúlnak, és bár igaz, hogy az ecetnek van fehérítő hatása, de egyszerre a textil anyagokat is roncsolja. Az ecetet és a hipót a maró hatásuk miatt általános ruhafehérítéshez nem javasoljuk, van ettől sokkal jobb megoldása, ha például egy használt szakácsruha vagy egyéb más besárgult fehér ruha tisztítása okoz számunkra éppen kihívást!

Elszíneződött fehér ruha tisztítása

A fehér ruha színes lett? Első körben maradjunk a környezetbarát, természetes megoldásoknál. Az ecetet a fentiekben elvetettük a roncsoló hatása miatt, de mi a helyhez, ha szódabikarbónát használunk? Nos, a fehér ruha mosás szódabikarbóna használatával már sokkal kímélőbb a textíliáknak. Érdemes akkor is tenni a mosóvízbe, ha csupán megőrizni szeretnénk a vakító fehér színt. Az összemosott fehér ruha tisztítása során pedig csodát tesz! Csak be kell áztatni a ruhákat, amiket fehéríteni szeretnénk szódabikarbónás vízbe 1-2 órára. A sütőpor is hasonlóképpen működik, így azt is nyugodtan kipróbálhatod, ha éppen az van kéznél.

Fehér ruha, sárga folt?

Van úgy, hogy nem az egész ruha színeződik el, csupán egy kellemetlen folt éktelenkedik valahol. Általában persze a legrosszabb helyen, ahol biztosan mindenki észrevenné. Erről a szakácsok tudnának a legtöbbet mesélni, hiszen a főzések alkalmával könnyen előfordul, hogy kifröccsen az étel a ruhára. Ilyenkor szóba kerülhet az ecet és akár még a citromlé is, amit kizárólag a foltok eltüntetésére alkalmazunk. A fehér ruha mosása ecettel alkalmanként lehetséges, de ne csinálj belőle rendszert, ha azt szeretnéd, hogy sokáig megőrizze az anyag a tartását. Ilyenkor az ecetes áztatást próbáld meg csak ott alkalmazni a ruhán, ahol a folt található. A ruha többi része lehetőleg ne ázzon az ecetes vagy citromleves vízben, tehát csak az érintett területet kezeljük vele. 

Az ecet mellé egyúttal tehetsz egy kis citromlevet is a vízbe. A fehér ruha a folttisztítás után többnyire visszanyeri a régi állapotát, ha nem egy régi, beszáradt, makacs foltról van szó. Ha nem ezeket a természetes fehérítőket használod, hanem a drogériában vásárolsz ruhafehérítőt, akkor arra ügyelj, hogy ne legyen klórtartalma. A klór ugyanis szintén sárgíthatja a ruháidat. A mosószappan, amit a nagyanyáink is használtak, például remek és olcsó megoldás. Használhatod akkor is, ha például rózsaszín lett a fehér ruha, de a foltok fehérítése is megoldható vele. Itt annyi a trükk, hogy ezt nem áztatásra jó használni, hanem ahol fehéríteni szeretnéd a textiliát, ott bizony alaposan át kell vele dörzsölni az anyagot. Nem fog vigasztalni, de legrosszabb esetben azokból a pólókból, amiből sehogy sem jön ki a folt, még készülhet batikolt póló, ami most újra divat.

Fehér ruha mosás: hány fok az ideális?

Általában 30-40C °a javasolt mosási hőmérséklet, de minden esetben ellenőrizd a ruhagyártó ajánlását a címkén! Az erősen szennyezett fehér ruhákat, melyek strapabíró anyagból készülnek, mint például a zokni vagy izzadtságfoltos trikók, ezeket 60C °-on is szoktuk mosni vagyis kifőzni. Ilyen magas hőfokon viszont bizonyos műszálas ruhák kinyúlhatnak, elveszíthetik rugalmasságukat, tartásukat. Azt is érdemes megnézned a hőfok választás előtt, hogy van e gumi vagy latex a ruhadarabban. Ha igen, akkor ezek a fehér ruhák alacsonyabb hőfokot igényelnek!

Amit még ajánlunk a fehér pólók, ruhák mosásához, hogy minden esetben kifejezetten fehér ruha mosószer legyen az, amit használsz a fehér ruhadarabokhoz. Ha éppen nincs otthon, akkor vedd elő a szódabikarbónát. A foltokra jöhet az ecet, citromlé és a sütőpor vagy a mosószappan. Amikor nagyobb adag fehér ruhát akarsz kimosni inkább oszt két adagra, és úgy tedd csak a mosógépbe. Ez különösen fontos, ha nagyon piszkosak. Amikor pedig bizonytalan vagy, hogy egy világos színű ruhád ereszt-e, akkor inkább mosd ki egyszer kézzel és győződj meg róla, mielőtt beteszed a többi közé. A szennyfogó kendő is jó megoldás, ha nem kényes darabokat mosol éppen. A szennyfogó kendőt elég csak bedobni a ruhákkal együtt a mosógépbe, és felfogja a kioldódó szennyeződéseket illetve, ha valamelyik ruha ereszti a színét, akkor azt is felfogja.

Reméljük segítenek a fenti tippek a beszürkült, elszíneződött fehér ruhák kifehérítésében. Próbáld ki a módszereket először olyan darabokon, amiket kevésbé sajnálsz. Amelyik pedig beválik nálad azt alkalmazd azoknak a ruháknak a fehérítése során, amelyek fontosak számodra.

További hasznos tanácsokat olvashatsz blogunkon ruhatisztítás és ápolás témakörben:

Share this post