Barion Pixel

Vérfolt eltávolítása ruhából

Vérfolt eltávolítása ruhából

Vérfolt eltávolítása ruhából

A vérfolt eltávolítása, akkor lesz a legeredményesebb, ha azonnal hideg vízbe mártjuk a ruhát vagyis az anyagnak azt a részét, ahol a folt látható. Még jobb, ha a friss vérfoltos ruhát vagy anyagot folyó hideg víz alá tartjuk, akkor ugyanis a hideg vízsugár szépen kimossa a szövetekből a vért. Persze ez akkor igaz, ha a folt még friss. Az eltávolítás azonban jóval nehezebb a lepedőből vagya akár a matracunkból, ha a vérfoltok időközben már megszáradtak. Persze a beszáradt vérfolt eltávolítása ruhából, vagy a lepedőből is megoldható, de jóval nehezebb feladat és nem biztos, hogy maradéktalanul sikerülni fog.

Mivel jön ki a ruhából a vérfolt?

Az első dolog, amire gondolni érdemes tehát a vérfolt eltüntetése a kapcsán az a hideg víz! A meleg vagy a langyos vizet pedig egyenesen felejtsük el, mert az az ilyen esetekben egyenesen ellenünk dolgozik! A vérfolt kimosása tehát minden esetben hideg vízzel történjen, akár friss akár száraz vérfolt okozza a problémát!

A hétköznapok során előbb utóbb meggyűlik a bajunk egy-egy makacs vérfolttal. Szerencsések vagyunk, ha éppen egy olyan ruhát ért a baleset, amin kevésbé látszik meg a folt. Mondjuk egy terepmintás póló esetén nem lesz annyira feltűnő.. De azért jó, ha fejből tudjuk, hogy mi a teendő, amivel a foltot gyorsan ki tudjuk szedni és nem a szorult helyzetben kezdünk utánanézni a témának, amikor bizony az idő egy fontos faktor. Ha mást nem is jegyzel meg ebből a cikkből, csak azt hogy: azonnal hideg víz alá teszed, akkor már félig nyert ügyed van.

Amikor a vérfoltot már nagyjából kiáztattad a folyó vízzel például a pulóver anyagából, utána következzen a szappanos vagy mosószeres dörzsölés. Ezt jó párszor meg kell ismételned, majd mehet a mosógépbe, de szigorúan itt se állítsd a programot magasabb hőfokra! A foltot fehér ruhákból igazán nehéz kiszedni, mert nagyon jól meglátszik rajta a vér. Ám van egy előnye a hófehér alapszínnek, mégpedig az, hogy használhatsz rajta fehérítőket, esetleg egy 20-30 perces szódabikarbónás áztatásnak is alávetheted a ruhát, ha nem éppen a legféltetted blúzodról, ingedről van szó. Sokan az ecetet is javasolják, de az ecet savas kémhatású, mi ezt csak olyan textíliák esetén javasoljuk, aminél úgy ítéled meg, hogy ne baj, ha próbálkozás után esetleg kárt tesz az anyagban. A szódabikarbóna egy kíméletesebb megoldás, ha házilag szeretnéd megoldani a kérdést.

Vérfolt eltávolítása színes ruhából, farmerból, szőnyegből

A vérfolt eltüntetése színes ruhák, szövetek esetén sokkal korlátozottabbak a lehetőségek, mert a tisztítás során nem használható semmilyen fehérítő. Például egy batikolt póló esetén marad az áztatás és a mosószeres kimosása az anyagnak. Ilyenkor érdemes beszerezni olyan tisztítószert, amit kimondottan vérfoltok tisztítása céljára fejlesztettek ki, merthogy van ilyen. 

Például, ha belegondolsz a szállodaiparban vagy az egészségügyben mindenre fel kell készülniük, hogy hófehéren tartsák az ágyneműt és törölközőket. Kiskereskedelemben is vásárolhatók, de online is rendelhetők: ilyen a Kiehl Arenas-Exet sorozat is, ami konkrétan különböző típusú foltok eltávolítására lett kifejlesztve.

Régi, megszáradt vérfolt eltávolítása házilag

Az áztatást itt legalább egy napig érdemes végezni és csak ezután jöhet a vérfolt tisztítása. Módszerek és a lehetőségek innentől tulajdonképpen ugyanazok, mint a friss vér esetében, de arra számítani lehet, hogy a műveletek többször kell megismételni. Például, ha a szódabikarbóna pasztát kenünk a vérfolt oldására, akkor ezt többször kell majd alkalmazni. Itt fontos, hogy nem egyhuzamban hagyjuk rajta hosszabb időn át, hanem a hatóidő után mindig öblítsük ki az anyagból, majd dörzsöljük, mossuk át mielőtt az újabb szódabikarbónás pasztát rátennénk. Egy fehér póló esetén a vérfolt tisztítás házilag célt érhet ezzel, ha elég kitartóak vagyunk és végül egy fehérítő mosószerrel átmossuk, de mi inkább a foltkiszedő tisztítószereket javasoljuk, amik kevésbé roncsolják az anyagot.

A vérfolt eltávolítás ruhából egyszerűbb általában mint az eltávolítása matracból. Ennek oka egészen egyszerűen az, hogy a matrac vagy egy szőnyeg mérete általában jóval nagyobb és súlyosabb is. Nehéz mozgatni és így nehezebb beáztatni is. Megszárítani is több idő. Ilyenkor ezért érdemesebb a helyi folteltávolításra koncentrálni. Sokan esküsznek ilyen esetben is a szódabikarbónás pasztára vagy fogkrémmel kenik be a foltot, de mi ilyen esetben azt javasoljuk, hogy fordulj szakemberhez. Ma már elérhetők a háztól házig szőnyegtisztító szolgáltatások, így várhatóan száraz állapotban és tisztán kapod vissza a szönyeget vagy éppen a matracot és a hogyan nem a te problémád lesz.

A cikk szerzője: Lépés Magazin

Reméljük, hogy a cikkünkben hasznos információkat találtál és legközelebb már nem fog gondot okozni neked sem, hogy szembe szállj a makacs foltokkal. Blogunkon további cikkeket találsz praktikus tanácsokkal:

Share this post