Barion Pixel

Az ing póló anyaga a piké

Ing póló anyaga a piké

Az ing póló anyaga a piké

Leginkább a férfiak által kedvelt ing póló vagyis a galléros póló anyaga jellemzően a pique vagy magyarul: piké. Nézzük, mit is érdemes tudni a az ing póló rendelés előtt!

De mi is az a piké pontosan?

Igazából nem egy anyagot jelent, hanem a szövés típusát. Az anyag felületén apró benyomódások, geometriai mintákat láthatunk. Így lehet a műszál is piké, vagy pamut pique. Tény, hogy leginkább a teniszpólóknál, pólóingeknél találkozunk leggyakrabban a pamut pique anyaggal. A tenisz, a golf elegáns sportok, így innen terjedt el a hétköznapok és irodai casual viseleteként is, amit már a hölgyek is szívesen hordanak.

Most akkor pamut piké vagy jersey?

Akár mindegyik is lehet. Hiszen egyikkel sem nyúlsz mellé, egyik sem rosszabb a másiknál, csak kicsit más. A Te döntésedre van bízva! Válassz aznapi hangulatod, illetve az aznapi előírt dress code szerint. De most nézzük egyenként, miben is különböznek egymástól.

Pamut piké

A fésült pamuthoz képest a pamut piké tapintása kissé érdesebb, merevebb, de erősebb a tartása, így szebben megáll a gallér is például és kevésbé gyűrődik. Így, ha ezt választod, akkor akár egész nap is sportosan elegáns maradsz benne. Sokszor viselik ezeket a pólókat vásárok kiállítóstandjain a hoszteszek és a bolti eladók körében munkaruhaként is népszerű választás. Már csak azért is, mert ez egy strapabíró anyag, bírja a mosást, így hosszútávon tartós marad a pólóing. A hagyományos póló ing alá az erősebb szövés miatt szerintünk érdemes egy puha anyagú trikót felvenni, így már kényelmesebb lesz a viselete.

Persze nem kizárólag munkaruhaként kell rájuk gondolni. Egy színes passzé és egy érdekesebb szabás, csíkos minta izgalmassá teszi hétköznapi viseletre is, természetesen céges logó nélkül…

A hagyományos pamut piké pólók általában egyenes fazonúak vagy minimálisan karcsúsítottak, de a testhezálló fazon kimondottan ritka belőlük. Amit még fontos megjegyezni: a vasalásuk munkaigényesebb feladat, ezért érdemes és lehet is őket gőzölős vasalóval magasabb hőfokon vasalni.

A fésült pamut egy puhább, kellemesebb, természetes tapintású anyag. Viszont a sima pamut pikéhez képest jobban nyúlhat és hamarabb gyűrődik.

Jersey

A jersey, vagy dzsörzé pedig egy rugalmas körkötött anyag. Legfőbb tulajdonsoága a rugalmasság. Készülhet gyapjúból, pamutból, de műszálból is. Napjainkban leggyakrabban pamut-műszál keverékéből szőtt anyag. Akkor is érdemes ezt választani, ha a hagyományos piké a Te bőrödnek túl merev, sprőd, és úgy érzed, hogy dörzsöli általában a ruházat. Illetve, ha szereted a karcsúbb, esetleg testhezálló fazont. Ez az anyag szépen követi majd a tested vonalát és extra kényelmes is.

Kevert pamut

A kevert pamut / műszáltól sem kell félni. Az elmúlt években rengeteget fejlődtek a műszállal kevert ruházati anyagok. Mára már kimondottan kellemes tapintású, bőrbarát, rugalmas anyagokkal találkozhatunk. Tehát ne a régen megszokott izzadós, levegőtlen pajzsszerű anyagokra gondolj!

Mivel nem tisztán pamutból készülnek, így a tartásuk is jobb marad és kevésbé gyűrődnek, ami egy fontos szempont általában.

Sőt a sportruházatban már többségében poliészter, és egyéb olyan műszálas anyaggal találkozunk mely izzadságelvezető, gyorsan szárad, lélegző és könnyebb viselet mint egy hagyományos pamut póló.

Webshopunkban az ingpóló termékek széles választékát kínáljuk! Férfi, női rövid és hosszú ujjú galléros póló minden féle színben és akár gyerek méret is rendelhető. A galléros modellek azonban nem csak rövid ujjú, hanem pulóver és hosszú ujjú felső formájában is elérhetők. Hűvösebb időben is elegáns maradhatsz, ha pulóver formában választod. Válogass a prémium pólók között, esetleg essen a választásod a hagyományos piké kötött termék rendelésére, mi igyekszünk minden igény szerint gyors szállítás mellett eleget tenni a kérésednek. Ha általános kérdésed merült fel, esetleg segítség kellene a választásban, keress minket bizalommal telefonon, szívesen segítünk! 

Olvass további hasznos tudnivalókat blogcikkeinkben:

Mit lehet tenni az összement pulóverrel

A Casual jelentése – Tudod, hogy mit kell felvenned?

Irodai öltözködés etiket

Share this post