Barion Pixel

Így készül a pólófonal szőnyeg és táska

Pólófonal szőnyeg

Így készül a pólófonal szőnyeg és táska

Megunt pólóból szőnyeg? – Szuper módszer az újrahasznosításra. Ráadásul kicsit sem bonyolult egy horgolt szőnyeg elkészítése. Egy kis kézügyességgel bárki tud fonott szőnyeg formájában új életet adni a megunt pólójának. Akár egyszínű, akár mintás vezióban is könnyedén készíthető. A stílus csak az alapanyagtól függ.

Első lépés a pólófonal készítése

Ha úgy gondoljuk, hogy a színes túl sok lenne, gyűjtsünk be kizárólag egyszínű felsőket. Viszont, ha mehet a mixelt megoldás, használjunk fel bátran minden olyan megunt pólót, ami a kezünkbe akad. Például terepmintás pólókból vagy heather tipusú pólókból is nagyon menő darabot tudsz készíteni. A mérettel is hasonló a helyzet, mint a színekkel. Amennyiben egy kisebb szőnyegre elegendő, újrahasznosításra váró póló lapul a szekrényben, készíts mini szőnyeget mondjuk a cipők alá. Ha van bőven alapanyag, nyugodtan fogj bele egy nagyobb pólószőnyeg készítésébe. Ez utóbbi egyébként azért jobb megoldás, mert a nagyobb szőnyegek könnyebben kezelhetők. Nem olyan kemények, egyszerűbben hajlíthatók. A kezdőknek talán jobb ilyennel próbálkozni.

Szóval, ha megvan az alapanyag és összeállt a fejünkben a terv, indulhat a szőnyeg horgolás.De mivel is kezdjük? Természetesen az első lépés, hogy fonalat kell készíteni. A teendő annyi, hogy a pamut pólót egyforma méretű csíkokra vágjuk fel éles ollóval. Nagyjából 2,5 centiméter az ideális szélesség. Ennél ne legyen keskenyebb a csík, így lehet ugyanis azokat szépen fonallá alakítani, azaz összegöngyölni. És akkor el is árultuk, hogy mi a következő lépés. Ha készen vagyunk, jöhet a csíkok összesodrása, majd a fonás vagy a szőnyeg horgolás. Amihez egyébként nem feltétlenül szükséges horgolási tudás. Rongyszőnyeg akár egyszerű fonással, csomózással is készíthető.

De térjünk vissza kicsit a fonalak kivágásához…

Fontos, hogy a vágás során a varrásokat hagyjuk ki. Csak maga a pólóanyag szolgáljon fonalként. Miután a varrásokat eltávolítottuk, hajtsuk félbe a pólót. Majd vágjuk be csíkonként azt egészen a hajtásig. Ha minden csíkkal elértünk a hajtásig, a kapott csík párokat keresztbe vágva kössük össze. Azaz a tovább vágással készítsünk belőlük egy-egy hosszabb fonalat. Ha így teszünk, az segít abban, hogy jól göngyölhető fonal alapot kapjunk.

Segítségnek itt egy videó.

Aztán miután kivágtuk a fonal csíkokat, kezdjük el nyújtogatni azokat. Párat húzzunk rajta, így magától összegöngyölődik és fonhatóvá válik. Ezután jön maga a fonás. Ami a rongyszőnyeg esetén csupán egy egyszerű csomókötését jelent. Nagyon egyszerű, a készítése nem fog gondot okozni.Amire még szükség lesz, az egy szőnyegalap. Ebbe kell belefűzni a fonalcsíkokat. A befűzés egyszerűbb lesz, ha ehhez például nagyobb méretű horgolótűt használsz. Ha a hálóba befűztük a fonalunkat és megkötöttük, gyakorlatilag készen is vagyunk. Legalábbis egy szállal. Ezt kell ugyanis addig ismételni, amíg el nem érjük a tervezett méretet. Pólófonalból természetesen egyedi mintás szőnyeget is készíthetsz. Ha ez a terv, az adott mintát célszerű előre rárajzolni a szőnyeged alapjául szolgáló hálóra. Amit egyébként szőnyeghez csúszásgátlóként lehet beszerezni.

Pólófonalból készült csodák nagyon divatosak

A művelet tehát nem bonyolult. Ha megvan az elv, nagyon gyorsan megy a kivitelezés. És nem csupán horgolt szőnyeg készítése lehetséges. Csak a személyes fantáziád szabhat határt. Megunt pólóból akár fonott táska is készíthető. A pólófonal akár horgolható is. Az alap horgolást egyszerű megtanulni, de ha nincs kedved hozzá akkor a sima hármas fonás is működik a táska készítés során. Szóval, ha nem megy a pólófonal horgolás, akkor a fonás is jó lesz, rengeteg féle terméket, ruhadarabot gyárthatsz pólóból a horgolt szőnyeg után.

Olvasd hasonló pólós DIY ötleteinket is:

Share this post