Barion Pixel

Pulóver kötés kezdőknek

Pulóver kötés kezdőknek

Pulóver kötés kezdőknek

Ma már a pulóverek úton útfélen megvásárolhatók, ami roppant kényelmes a rohanó mindennapjainkban, de azért be kell valljuk, hogy egy szép, kézzel kötött pulóver, azért jóval túltesz a tömegesen megvásárolható modelleken. A nagyanyáink még horgoltak és kötöttek a szabadidejükben. Mára ezt elfelejtettük, pedig igazán értékes hobbi, ha valaki ennek hódol. A hosszú téli estéken elkészülhet egy gyönyörű női kötött pulóver is és csak egy kis tervezés, illetve pár jó kötésminta kell hozzá, na meg persze minőségi fonalak! Most nézzük, hogyan érdemes nekikezdeni!

Kötött női pulóver kötésminta

Nagy szeretettel gondolok vissza a nagymamámra, aki kislány koromban megtanított kötni. Először a sima és a fordított szemekkel kezdtem a gyakorlást. Ez annyira jól sikerült, hogy a mai napig menne álmomból felkeltve is. És tulajdonképpen ez a legegyszerűbb pulóver kötésminta is egyeben, amivel kezdeni érdemes a kötés tanulását. Szerezz be egy 6-os méretű kötőtűt, és a moher fonalak között válogass. Később majd, amikor lesz gyakorlatod, akkor próbálkozhatsz vékonyabb vagy vastagabb kötőtűkkel, de kezdésnek ez lesz a legkényelmesebb. Bár csábítóak az izgalmas mintákkal készült pulóverek, de először válassz egy egyszínű fazont, ami az említett sima és fordított minta alkalmazásával készíthető el. Például egyszerű kötött női pulóver készülhet úgy, ha elől simakötéssel dolgozol a hátulján pedig fordítottal. Ha még soha nem kötöttél, akkor először készíts egy sálat, ezzel is jól lehet gyakorolni, egyszerű és könnyebben kezelhető még akkor is, hamár hosszabb az elkészült kötés. De vissza a pulóverekhez. A kötést egy kezdő sorral kezdjük, ezt általában horgolni szoktuk. 

Az első sor nagyon fontos, mert ez határozza meg, hogy mekkor lesz a pulóverünk, hiszen ehhez a szemszámhoz fogjuk majd tartani magunkat és ehhez képest fogunk bővíteni vagy szűkíteni szükség szerint. Szóval arra készülj fel, hogy a soronként mindig számoljuk a szemeket, amikor kötünk. Egyébként pont ez az, amitől annyira kikapcsol. Egyszerű dolog, de mégsem hagyja, hogy máson pörögjön az agyunk.

-> Női pólók 

Olcsó női kötött pulóverek?

Ha olcsó kötött női pulóver az álmod, akkor sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak. A kézi kötésű darabok ugyanis kicsit sem olcsók. Egyrészt maga a pamut vagyis a fonal elég borsos árú, ha jó minőséget szeretnél. Másrészt pedig eléggé munka és időigényes minden pulóver elkészítése. Persze ezen lehet egy kicsit spórolni, ha a pulóver kötésminta egyszerűbb, mint mondjuk a fentiekben ajánlott sima – fordított szemekkel készült pulcsi. Ha magad készíted, hobbiból, akkor esetleg nem számolod a munkaórát, így gondolhatsz rá mint ajándék saját magadnak vagy a szeretteid tagjainak. Azonban az igazán olcsó kötött pulcsik valójában mind géppel készülnek és általában a fonal sem feltétlenül a legjobb minőségű. Az árat még befolyásolja a méret is és nem csak a fonal illetve a minta.

A kötés szerintünk egy kreatív és örömteli tevékenység, amelynek eredményeként gyönyörű ruhadarabokat hozhatunk létre. Mindenképpen ajánljuk, hogy próbál ki ha kedvet kaptál hozzá. Ha elsőre nem úgy sikerül, mint ahogy elképzelted, akkor se aggódj, mert bármikor lebonthatod és újrakezdheted. Ingyenes pulóver kötésminta gyűjteményt találsz sokfelé az Interneten, de ajánljuk ezt a kötéssel foglalkozó oldalt, ahol szerintünk nagyon szép minták vannak.

Kellemes időtöltést kívánunk, ha pedig szabadidő, illetve polár pulóverek közül válogatnál vagy pólót keresel, akkor nézz körül nálunk!

Olvasd hasonló pólós DIY ötleteinket is:

Share this post