Mit adjak anyukámnak anyák napjára?

Mit adjak anyukámnak anyák napjára?

Mit adjak anyukámnak anyák napjára?

A kérdés megválaszolása a legtöbbeknél komoly fejtörést okoz. Mi az, amivel méltó módon mondhatnám el az édesanyámnak, hogy “köszönöm”? Sokan gondolkodnak virágban, pedig az anyák napi ajándék egészen más is lehet.

Mondjuk egy közös program. Az élménynél ugyanis kevesebb emlékezetesebb dolog létezik. Persze nem feltétlenül kell wellness hétvégében gondolkodni. Valójában az időd az, amit odaadsz ilyenkor. Az, hogy a figyelmed száz százalékban az övé. Szerintünk sokkal többet ér egy virágnál az, ha közös élményeket éltek meg. Persze a kísérő ajándék lehet anyák napi virág, de ma már ezekből a sablonokból is bátran kiléphetünk.

Mit szólnál mondjuk egy anyák napi, “anyás” pólóhoz, mint az élmény mellé kínált kísérő ajándék.

Mondjuk egy olyan, ami “Best mom” felirattal készül. Ezt a pólót pedig a közös programon is viselheti az édesanyád. De természetesen a póló nem csak egy napra szól. Ahogy a virág, úgy a póló is sokáig ajándék marad. Vagy még tovább… És ahogy a többi ajándék, ugyanúgy képes felidézni az emlékeket. Akár az anyaság korábbi éveit, akár az anyák napján átélt közös programot. 

Mikor ünnepeljük az anyák napját?

A kérdésre: Anyák napja mikor van?– a válasz nem mindig egyértelmű. Az anyák napja ugyanis változó dátumú ünnep. Vagyis minden esztendőben más napra esik. Az idén, 2022-ben május 1-je a jeles nap. Egyébként Magyarországon mindig május első vasárnapja az anyák napja. 

Azért tesszük hozzá, hogy Magyarországon, mert számos országban más az ünnep időpontja. A legtöbb nemzet tőlünk – és még néhány országtól – eltérően május második vasárnapján, vagy május második felében ünnepli az anyák napját. De Norvégiában például februárban, Szlovéniában márciusban, Luxemburgban pedig júniusban ajándékozzák meg az édesanyákat.

Mit adunk mi, magyarok és mit adnak más nemzetek ajándékba anyák napján?

Hozzánk hasonlóan más országokban is népszerű ajándék a virág. Vagy valamilyen apró ajándék. De Franciaországban például a közös sütizés és egy, az édesanyával együtt eltöltött vacsora is jellemző szokás. Ahogy az is, hogy a gyerekek ilyenkor valamilyen házimunkába is besegítenek. Brazíliában érdekes módon a karácsony után az anyák napja a második legnagyobb olyan ünnep, ami a kereskedelmet is felpörgeti. Ilyenkor különféle ajándékokkal kedveskednek az édesanyáknak. De a gyerekek különleges előadásokkal is elmondják, hogy “köszönik”, illetve egyházi összejövetelekre is sor kerül. Plusz sok családban ilyenkor hatalmas grillezést is tartanak.

Európában nagy eltérések egyébként nincsenek az ünneplésben. Hozzánk képest talán annyiban másabb a nyugatabbra lévő országokban az anyák napja, hogy sokkal fontosabb az együtt töltött idő. Az apró – akár vicces – ajándék átadása mellett egy közös vacsorára, sütizésre is sor kerül. Plusz több országban az egyház is ünnepli a jeles napot. Angliában például az anyaszentegyházról is megemlékeznek ilyenkor.

Nálad mi a terv? Az idén mivel kedveskednél az édesanyádnak?

Ha az apró ajándék tekintetében egy “anyás póló” is számításba jöhet, nézz körül az oldalunkon. 

De a közös élményt se feledd!

Share this post